Här hittar du information om orientering för barn, ungdomar och vuxna och varför det är världens bästa idrott.
Orientering är en idrott för alla eftersom man själv bestämmer hur man vill träna och i vilka klasser man eventuellt vill tävla – det finns en nivå som passar alla. Och alla är glada att man deltar oavsett vilken nivå man väljer att delta på.
Sporten har blivit populär de senaste åren, speciellt tack vare stora svenska framgångar i internationella tävlingar – i kombination med att modern teknik har gjort orientering till en rafflande TV-sport.
Grunden i orientering är att ta sig genom en bana av kontroller på snabbaste möjliga sätt, men det är ofta inte den som springer snabbast som vinner utan den som orienterar bäst – dvs navigerar på smartaste sättet genom skogen. Det finns olika grenar inom orientering som alla har sin unika karaktär, t.ex. sprint, medeldistans, långdistans, stafett, precisionsorientering, mountainbikeorientering, osv.
För att navigera till kontrollerna använder man sig av en karta och en kompass. Med hjälp av spår i naturen (t.ex. stenar, stigar och liknande) som också finns på kartan kan man sedan leta sig fram till kontrollen. När man kommit fram till kontrollen registrerar man det med hjälp av en så kallad SI-pinne som bygger på trådlös RFID-teknik.
Karta med kontroller
Kontroll med SI-enhet
Kompass av typen ”tumkompass”
SI-pinne som ”stämplar” kontrollen / SI-enheten
Grunderna i orientering är lätta att lära sig. Om man inte vill så behöver man inte tävla med någon annan är sig själv och vill man inte springa så behöver man inte det. Det finns olika svårighetsgrader och längder på banorna, en typisk nybörjarbana (oavsett om man är vuxen eller barn) är ca 1.5-2 km lång och följer stigar. När man klarar av det kan man välja både längre och svårare banor så att man får lagom utmaningar.
Om du är nyfiken på att börja med orientering kan du läs mer Fjärås AIKs verksamhet på sidan Orientering i Kungsbacka.