Ny i Fjärås AIK

Har du precis börjat? På denna sida finns information som hjälper dig att hitta in i klubben och orienteringens värld.

Vägen in i klubben

Så här kan vägen in i klubben och orienteringens värld se ut:

  1. Kontakt ossHör av dig till oss så får du en personlig kontakt med någon som hjälper dig vidare.
  2. Följ oss – Din kontaktperson registrerar dig i vår mejllista och du själv följer vår sida på Facebook.
  3. Kom på din första träning eller en nybörjarträff – Via Facebook, mejlutskick eller din kontaktperson får du information om träningar, kurser och nybörjarträffar. Hör av dig till din kontaktperson och säg till att du kommer, så att vi vet att du kommer och kan få dig att känna dig välkommen. Väl på träningen tar vi emot dig, lär dig grunderna och hjälper dig igång. Allt du behöver ha med dig är oömma kläder och skor. Mer information om grunderna i orientering finns på denna sida.
  4. Pröva på – Du får gärna komma på ett par träffar och träningar medan du lär känna klubben och idrotten, innan du blir medlem. Man får tips och hjälp av sin kontaktperson innan en träning och sedan utför man träningen själv eller ihop med en förälder. Efteråt kan man prata om saker man lärde sig, fråga om saker som kändes oklara och få mer tips.
    – Som ungdom eller vuxen är det oftast mycket enkelt att lära sig grunderna i orientering och man springer eller går vanligtvis sin bana själv eller med andra nybörjare.
    – Som barn kan det ta lite längre tid innan man kan orientera självständigt, då bygger träningarna på att ens förälder följer med i skogen. Detta kallas ”att skugga”. När man kommit lite längre kan flera barn springa ihop.
    Med hjälp av t.ex. Naturpasset kan du öva när det passar dig.
  5. Bli medlem – När du har bestämt dig för att bli medlem kontaktar du klubbens kassör. Du betalar in en låg medlemsavgift och sedan är du medlem. Du får då en egen inloggning till Eventor (orienteringsvärldens administrativa system för träning och tävling) och kan gå med i vår medlemsgrupp på Facebook där vi medlemmar kan sprida information, tipsa varandra om saker och skänka/sälja/byta orienteringsrelaterade produkter och mycket mer! Här finns mer information för dig som medlem i Fjärås AIK.
  6. Utvecklas – Tjusningen med orientering är att det oftast är enkelt att komma igång med idrotten (i alla fall för ungdomar och vuxna, för barn kan det ta ett tag innan det ”klicka till”) men den är svår att bemästra. För dig som nybörjare (oavsett ålder) finns det mycket enkla banor. När du klarar av dem enkelt så väljer du själv när du vill ta nästa steg och en svårare utmaning. Din kontaktperson och dina klubbkompisar kan hjälpa dig med information längs din personliga resa in i idrotten. Det finns också gott om information på nätet och på Youtube.
  7. Delta i en tävling – En tävling i orientering är inte som i andra sporter där bara ettan vinner – alla som deltar på en orienteringstävling är vinnare – för att det är så kul, trevligt och utvecklande. Barn ”tävlar” utan att rangordnas och för ungdomar och vuxna finns det svårighetsklasser och längder som passar alla från 5 år till 95 år. De flesta som deltar på tävling är helt vanliga vardagsmotionärer. Nästan alltid finns det dusch, butik/shop av orienteringsprylar och café/kiosk/mat (marka).
    En orienteringstävling är ett fenomen som måste upplevas. Under en dag byggs en arena upp på en äng i anslutning till en skog. Man samlas vanligtvis tillsammans med sin klubb och hejar på varandra, efteråt kan man prata om hur det gick. Alla är glada för att man deltar – oavsett hur det går eller vilken klass man springer i.
    Om du tycker det är kul att träna orientering kommer du älska att delta på en tävling! För att delta på en tävling behöver du en så kallad SI-pinne (den som du stämplar med och som håller ordning på dina tider), det får du låna av klubben till en början. Prata med din kontaktperson om det. Man anmäler sig till tävlingar via Eventor. Om det kostar att tävla så blir man vanligtvis efterfakturerad avgiften och betalar den i samband med att man betalar sin årliga medlemsavgift.
  8. Köp egen utrustning – I början får du låna det du behöver av klubben, t.ex. kompass och så kallad SI-pinne. Hör med din kontaktperson eller dina klubbkompisar om vilken utrustning som är bra för dig. Följande utrustning kan vara bra att ha:
    – SI-pinne – Köper du på nätet här
    – Kompass, orienteringsskor – Finns vanligtvis till försäljning på tävlingar men man kan också köpa i speciella butiker eller på nätet. I västsverige är det SM-Sport som är den ledande försäljaren med fysisk butik i östra Göteborg.
    – Tävlingströja – Visa att du tillhör Fjärås AIK på träning och tävling! Kontakta klädansvarig för att köpa din tävlingströja.
  9. Engagera dig i klubben – Förutom träning och tävling har vi sociala arrangemang, klubbmästerskap, medlemsmöte, etc. där alla medlemmar är välkomna. Det är också uppskattat om man hjälper till när klubben arrangerar tävlingar och liknande. Det finns enkla uppgifter som alla klarar av och vill man utvecklas inom något område (kartritning, banläggning, tävlingsadministration, etc) ses det som mycket positivt.

Orienteringsförälder

Barn som börjar med orientering behöver ha med sig en förälder i skogen när de tränar och tävlar – det kallas ”att skugga”. Man behöver som förälder själv inte några förkunskaper om orientering men man behöver vara villig att lära sig och fungera som ett bollplank till sitt barn.

Här och här finns bra information om att vara orienteringsförälder.